設為首頁 收藏本站   立即加入 登入

[問題] 如何好好保存小說?

本人係明幾日買左本都可以叫厚的小說(神秘的羽音)!!
但係本人5係好識點護理佢!!
有冇人有咩高招可以好好保存佢呢!!

你本書算是中等厚度而已.....

最重要的應該是要保持干燥
原帖由 黑..本是好 於 2007-11-8 10:53 AM 發表

最基本的就是一定要買書套

再來就是保持乾燥
有很多種方法  
看你的經濟狀況和家庭狀況來做
就是放在乾燥的地方  或是買除濕機 然後採光要好  別太陰森 也別讓太陽直射書本  保持著通風別接近有水和油漬
有錢的話
買大書櫃 (沒錢就拿紙箱吧) 在準備空調系統控制溫度 丟幾個乾燥劑和樟腦丸 大概就好了吧
最後有空可以一段時間就把書拿書來 翻翻保持一下 會比較好

評分人數

• rico97845366:萌力 + 5 點 評分理由: [獎勵原因:貢獻-感謝你熱心幫助其他會員解決問題!]雖然有點脫離現實了
有錢的話可以用真空膠袋卦口
原帖由 黑..本是好 於 2007-11-8 10:53 AM 發表

包書紙...冇就自製= =

羽音?? 叫我??
原帖由 神無月 於 2007-11-8 06:09 PM 發表
包書紙...冇就自製= =
羽音?? 叫我??

看這裡
http://www.moe.hk/thread-7877-1-1.html

原帖由 neneaee 於 2007-11-8 06:15 PM 發表
最好就係放係一d防止紙質會變壞既物質入面

腦殘丸嗎XD

保持在80-120度也許不錯?
80-120度不會着火嗎smilies1719

原帖由 ∮芙鈴∮ 於 2007-11-8 07:02 PM 發表
80-120度不會着火嗎  

當然不會
印象中除了白燐之外,其他東西的燃點基本上都大於200度

回復 #3 LEONALEONA 的帖子

可以講下邊度有書套賣ma[5]
我搵左好多地方都無
原帖由 萌世魔王 於 2007-11-19 05:03 PM 發表
可以講下邊度有書套賣ma
我搵左好多地方都無

我都唔買書套
單純包佐書
放入書櫃架個吸濕同防潮就算數-.-
我....太....單純嗎[20] [20]
原帖由 aesopr62645 於 2007-12-14 05:16 PM 發表

我都唔買書套
單純包佐書
放入書櫃架個吸濕同防潮就算數-.-
我....太....單純嗎  

我都係放入個鞋盒到炸= =
原帖由 oscar 於 2007-12-14 17:19 發表

我都係放入個鞋盒到炸= =

鞋...鞋盒???

話說我會包本小說,放進書櫃,然後用透明膠+blue"tab"封住 (點解用blue"tab"? 5通用AA膠咩)
一個好無聊的做法吧Xd
我一直也不會這樣做
一來書太多
二來就算什麼也不做也可以保存三至五年
不過平時那套書整套出完我就會入箱封存
所以不用花太多心機去弄這些事
有些漫畫已經買了差不多二十年也只是有點變黃
所以應該不會有問題
最好當然係離開陽光照射...
入書套真的係基本中既基本方法.......
要入箱既都係入樟腦丸果d無錯啦...
擺出來既書(if有書架), 就用一d透明膠製書套入好,
去d專賣膠袋既地方應該有...size就自行自己量度, 可以既話就避免陽光照射
以防止黃舊化...

基本上無論係模型or漫畫小說等果d白色位係好易黃的...
在此借呢次機會向各位問候, if有心愛書籍就請小心處理了
(說到明心愛了, 都唔使我講會自己保護好吧...我好似說了廢話呢)<---吐槽自己?!

可以既話我想知你家既擺設如何...有相機就post d相看看...
讓人可以了解了解下...好讓幫到你更多
以前我也有拍過的
不過有人說我[這爛手機掉了吧]
之後就.......等我正式買了相機才拍吧
注:舊的那部相機因為不見了usb線而且也很舊了.....