設為首頁 收藏本站   立即加入 登入

鬼唔望你個租客長期唔交租再整爛你間屋

今日真係好 X 嬲!!

約左個業主8:30pm係荃灣睇樓,
我自己住沙田(大圍), 基於唔想坐46X係城隧轉一次車,
加上我自己有全月通, 所以就搭一個站落沙田坐49X直去荃灣

個陣時7:00鐘, 49X一向都好密,
上左車啦, 同魚總吹水啦...

坐左20分鐘左右開始覺得唔對路...
冇理由20分鐘仲未到荃灣眾安街丫, 平時坐都係15分鐘左右,
個巴士廣播又冇聲冇氣, 於是望出窗外, 我見到........
青衣城!!!!

原來呢架係特別班次, 直入青衣唔停荃灣!!
真係黑仔...已經有D 唔好既先兆!!

跟住係青衣長安村個邊落左車, 行去青衣城坐地鐵,
預定路線: 青衣 > 荔景轉車 > 荃灣

怎料在葵興去大窩口途中.......  最精彩的來了!!

本帖隱藏的內容需要回覆才可以瀏覽

個人覺得佢極冇商業道德!! 唔知大家有冇同感

本帖隱藏的內容需要回覆才可以瀏覽

個一刻真係灰Q 晒 + 極燥!!

魚總仲晒左幾十蚊車錢走入黎荃灣!!

好彩我地重整旗鼓, 決定搵地產解決!!
荃灣D 地產好過沙田好多, 佣金又平D, 服務直頭好好多!!
沙田個D 死人地產佬直頭都唔想同你講野

行左兩間地產, 睇左幾個單位(幾個都睇唔岩, 一個列入為次選)
好彩最後我地都搵到間好野!!
比原先租唔到個道更加更加好!! 而且是好得多了!! (因為地利位置更優越, 而且租金開價還平少許)
再者, 呢間係全新裝修, 環境應該唔錯!!
實用面積都夠兩個人用, 加埋個咁正既地利位置, 絕對稱得上是完美之選!!

總算係皇天不負有心人!!
某程度上都興幸最初個道租唔成!!

不過要星期日先至有得睇樓,
但基本上都決定架喇, 又係巡列睇睇間屋架姐!!
如果做到"一按一上"就更加完美啦!!

而且新裝修好又未有人租, 唔駛等人走, 可以早D 搬入去
因為我都要年廿八之前搬,
我老母下了封殺令, 年廿八之前一定要搬, 否則清場!

希望呢道快快脆脆攪店!!
目標係 2 月 8 號 入伙!!

呢兩千蚊地產佣我都真係比得條氣順丫!!
反正我都預左成兩萬蚊左右搬出黎,
咁分左D 佣比地產, 有D 次要D 既傢私咪唔買住囉!!
總之最緊要快!!

評分人數

快要搬了呢-w-...

家私...就不買爐頭吧(逃
未睇見既屋都唔gum老定
check緊d自己先去睇下好d
之前聽說你有可能會搬過來
以為食飯可以多一個人
還是老樣子跟小黑在食店裡大談18x好了www
搬去吐嘈區好點??

嘛,hk的巴士不予置評....  報紙話小巴 1年平均有1000多人死傷....很恐怖orz
.

建一為大家做點東西吧

======================

推測

對方心態:  突然有人打尖一回事,佢落實左租即係實定有錢收先...萬一9點黎個條友睇完唔ok咪冇左個機會  (利益優先化)
鳥的心態:  原則問題,佢打尖,你唔應該讓俾佢

200呎= ="   看來我永世唔會明白你們香港人的痛苦.....

人口密度明明是我們澳門高一點...

嘛......
香港的巴士有時是這樣的,我有一次是個司機一停就send message,幾怕有意外= =
他不和你說,那就乾脆去別處,免得自己辛苦又要受氣
2月8號嗎......
加油吧
發生甚麼事?

====================================
看見這情况除了問候人母親之外,都不知如何是好
......
幸好最後沒有白行

神姊澳門住尼方面真的...真的...
有不少人比香港好

妓妓自重啊= =
原帖由 小鳥遊 颯紗 於 2010-1-23 11:20 PM 發表
搬去吐嘈區好點??

嘛,hk的巴士不予置評....  報紙話小巴 1年平均有1000多人死傷....很恐怖orz
.

建一為大家做點東西吧

======================

推測

對方心態:  突然有人打尖一回事,佢落實左租 ...

建一快d去渣巴士!!
其實HK巴士已很好, 係交通繁忙多意外je, 我li到d巴士司機, LRT司機福街到死, 永遠唔等人, 見你跑住來佢就加快2腳開車唔比你上車, 你拍門佢比中指你
=========================================================================================
HK....有錢大晒架嗎, 法律面前, 窮人含能呀
原帖由 影技 於 2010-1-23 04:25 AM 發表
之前聽說你有可能會搬過來
以為食飯可以多一個人
還是老樣子跟小黑在食店裡大談18x好了www

的確原本計劃是搬去小瀝源, 因為班fd係晒廣源同第一城
但係小瀝源十居其九都係大單位(700呎), 我都唔駛要咁大...
有間300呎的, 但係佢問我幾人住, 我話2人, 佢話2人要+500蚊...
都痴線...我租左間屋你理q 我幾人住...

一係就天台屋...我諗你都知小瀝源d 天台屋係點...

講就好似好豪華, 全屋落地玻璃...好話唔好聽...
我係屋企做乜野, 住廣源d 人一望就望到晒啦=.=

再唔係就用木"塔"出黎...一個唔覺意八號風球塌q 埋...

所以放棄左小瀝源...

荃灣平靚正!
小瀝源d 交通你都明架啦= ="...都成四千幾蚊租...
咁我不如租荃灣
我依家睇中個道, 樓下有巴士站, 出返沙田都只係15分鐘車程(49X)
步行至地鐵站只需 5 分鐘(以我腳程計), 行去西鐵站只係15分鐘
出市區或入屯門個邊都好方便, 岩晒我呢d 周街去既人
同埋樓下激多野食, 我真係一個月晚晚唔同款都仲得
唔駛晚晚煩食d 咩(<呢個問題煩左我差唔多十年)
最重要既係近英皇, 識我既人都知我去開荃灣英皇12樓間機舖玩
對我來說, 已近乎完美...

講真我自己一定係鐘意沙田多d, 但係沙田d 一般平民住宅真係好q 貴
(豪宅又唔見有人地咁勁...)

所以荃灣實際d, 加上我個fd又係荃灣返工,
佢自己住天水圍, 一齊搬出黎除左幫我分擔之餘, 佢都想自己返工舒服d

原帖由 小鳥遊 颯紗 於 2010-1-23 11:20 PM 發表
200呎= =" 看來我永世唔會明白你們香港人的痛苦.....

200呎, 一個人住簡值就係無邂可擊!!
無奈實在唔夠兩個人住, 除非訓碌架床, 但係我同個fd都唔想囉
大家都唔想訓上層...

都唔係好痛苦姐= ="
始終道道地方唔同, 要比既...外國閒閒地都千幾呎...

同埋都唔關人口密度事...係錢銀問題...
200呎都三千銀租啦...呢d for窮人住...
有好多經濟唔係咁好既家庭都係住呢d 200呎單位

加上香港人太繁忙,
好多人自己有屋企都要係公司附近租個呢d 100~200呎單位平時訓
大大搬去荃彎喔 我住荔景的說...

我連自己的房間都沒有= =...真窮

希望我也有能力搬出來住...
終於都租到屋了=﹏="總算放下心頭大石...
而且仲淨低近八千元買傢私
能夠自己搬出來耶,真好
算吧,最後能找到單位搬就好了..
原帖由 asuka88 於 2010-1-24 03:05 AM 發表

的確原本計劃是搬去小瀝源, 因為班fd係晒廣源同第一城
但係小瀝源十居其九都係大單位(700呎), 我都唔駛要咁大...
有間300呎的, 但係佢問我幾人住, 我話2人, 佢話2人要+500蚊...
都痴線...我租左間屋你理 ...

的確
沙田的又貴
尤其是我這邊的交通
不過以環境來說是一流

另外
自己煮不是會比較省錢嗎?
雖然是比較麻煩
不過每天省出來的錢很可觀的喔
原帖由 影技 於 2010-1-26 12:30 AM 發表

的確
沙田的又貴
尤其是我這邊的交通
不過以環境來說是一流

另外
自己煮不是會比較省錢嗎?
雖然是比較麻煩
不過每天省出來的錢很可觀的喔

一個字, 懶=_="
煮已經麻煩, 食完仲要洗碗

我比廿令蚊落街食好過...
加上我食慣街外野=.="