設為首頁 收藏本站   立即加入 登入

[其他] 汶川地震一周年 漫畫推介

有鑒5月12日係四川地震一周年
電影台有特備節目 我都推介一下以下關於這件事的漫畫

外連圖片
《汶川地震》
作者:王樂楊
p.s. 這本漫畫畫風唔算差,我個人都挺喜歡。
      睇果陣令我聯想到《絕體絕命都市》= =

故事簡介
這本漫畫最大賣點係「愛」
於北京冒間2008年5月12日14时28分04.1秒,中国四川省汶川一場大地震,一場讓舉國震動的地震打破了平静美好的一切。
經歷地震的汶川幾乎被夷為平地,無論社會及經濟都捐失巨大。在那样一段黑色的日子里,地震災區的每一个消息都牽動闔全國人民的心。
這個災難,令全世界的視點都聚焦於汶川,各國均伸出援手,以不同力量-人力、物力戰勝天災!
這本漫畫就是講述一個個動人心弦的故事。

人物
《汶川地震》地震這本漫畫中,我認為並沒有所謂的主角,因為無論係災民、救援隊伍都係至身於災難中的主角。佢地各有各自己的故事,不同背景。
但硬要選一個主角的話,漫畫連載至今30話中,主要都要講述以下這位人兄援救遭遇
外連圖片
傅兵(有夠怪的= =),23歲,身高160cm,中國解放軍的一員,是一個出色士兵,無講格鬥、射擊、戰術都是團中第一,所以被人稱為兵王。
為人有使命感,為了救人可以忘記自己生命安全。

感想
根據維基資料,汶川大地震造成69,130人遇难,374,031人受傷,17,824人失踪。我用左2個鐘到睇左30話,當中有不少感觸地方,係這個傷亡數字背後,有好多值得反思地方。
生存意義,生命價值,生命強悍,對生命執著,災難中互相幫助的人心及絕望中的希望。
每憑災難,人與人之間關係更為和諧,大家不分彼此,放下分歧。如果這種和諧融入社會,相信戰爭亦會減少。

睇過這本漫畫,我更明白珍惜眼前人道理。
身邊朋友、同學、家人,可能就會係短短一刻,離你而去。
所以大家都要好好好身邊人相處,因為可能下一秒,你就唔會再見到對方。

警告:本漫畫含有催淚成份

地震都好紀念= =

話時話呢本野係大陸佬整定香港人整?
原帖由 asuka88 於 2009-5-12 11:50 PM 發表
地震都好紀念= =

話時話呢本野係大陸佬整定香港人整?

內地人
好似係一個長春青年漫畫家
唔睇內地漫畫嗎?
原帖由 oscar 於 2009-5-13 10:19 AM 發表

內地人
好似係一個長春青年漫畫家
唔睇內地漫畫嗎?

我唔鐘意大陸人...(同大陸人有仇= =)
所以四川地震我都不知幾高興
最好菲律賓印度個班XX最黎多獲大海嘯添!! (最憎都係東南亞個班!!)

大陸漫畫家= =的確d 畫風似大陸公仔書
不過呢本野, 係大陸出的話, d 人會唔會買黎睇= =

依家夜晚電視日日都講地震= =
原帖由 asuka88 於 2009-5-13 05:02 PM 發表

我唔鐘意大陸人...(同大陸人有仇= =)
所以四川地震我都不知幾高興
最好菲律賓印度個班XX最黎多獲大海嘯添!! (最憎都係東南亞個班!!)

大陸漫畫家= =的確d 畫風似大陸公仔書
不過呢本野, 係大陸出的話, ...

+1,
班xxoo成日係到玩封閉+洗腦
再block海外ip再有專人睇你上過咩網w
私隱什麼的都沒了
============================
睇到地震漫畫就想起守護她的51種方法ww
台版完了n世才出港版,,香港有問題= =
原帖由 KISS 於 2009-5-13 05:06 PM 發表

+1,
班xxoo成日係到玩封閉+洗腦
再block海外ip再有專人睇你上過咩網w
私隱什麼的都沒了
============================
睇到地震漫畫就想起守護她的51種方法ww
台版完了n世才出港版,,香港有問題= =

唔止洗腦個d 咁簡單
班輪羊黎到香港仲扮晒大爺咁款 呢下先討厭
原帖由 asuka88 於 2009-5-13 05:09 PM 發表

唔止洗腦個d 咁簡單
班輪羊黎到香港仲扮晒大爺咁款 呢下先討厭

POOR GUY 扮晒RICH GUY係條街
嘈Q住晒,聽緊歌比佢地D ビリバラ 嘈到想將佢變成バラバラ
仲要係MTR阻住唔識插卡塞Q住晒